Robot Unavailable,doesnt exist

Hi Guys!!! I am starting level2 Orchestrator training and facing the very common issue “Robot Unavailable” and when hover aroung the message, it says Robot doesnt exist.

I logged in UiPath Orchestrator using the gmail account. i go to “services” on the left
image

IBMDefault is created automatically when i log in. next i clicked on IBMDefault and it takes me to another screen where i find Robot, i create a new Robot with following details -

image

i took the Domain\username from cmd-whoami and in password i give the my windows password. (Although i am using a PIN to log in to my windows now a days but i am mentioning my windows password here)

next i create Machine

image

image

next i click open UiPath Robot from the tray and pass the machine key i copied from my Machine and give the link to UIPath
image

When i try to connect i get the message “Robot Unavailable” when i hover on it, i get the message Robot doesnt exist

image

Can anyone pls help, where am i going wrong…i have been stuck on this since days now.

Thanks in advance…
Chitra

@Devjyoti_Bhattachary

Could you please change the Orchestrator URL to https://cloud.uipath.com in system tray and then try again.

Could you please add screenshot of your robots page also and need to check once.

You added only Machine, you need to create a Robot in Orchestrator and then it will work fine

image

I changed the Orchestrator URL but still the Robot unavailable .

Hi,
I did create Robot…pls find below the screenshot

image

Looks like your Machine Name and User login are not correct.

Give Machine Name: CHITRA

1 Like

@Devjyoti_Bhattachary

In robots page, machine name was not there and also check username. It should be Domainname\username.

To check this open CMD prompt and then type whoami. It will give you exact domain name and username and same enter there.

For Machine name, go to Machines page create machine the one you want to provisioning robot and copy that key paste it in system tray of that machine.

Hi buddy @Devjyoti_Bhattachary
You were almost in the very beginning…
Just need to change only, no other changes
Yes, the Machine Name
The machine in your orchestrator should be same as your machine
In your machine it is CHITRA, and in your orchestrator it is WTFROBOT
IT SHOULD BE SAME
–So create a new machine named CHITRA
–Use that machine name in the robot tab in orchestrator by just editing the already created robot by clicking on the three dots or lines in the right end of each Robot name and change the machine and update it…
Everything else was right that you had in your question…but make sure that u have mentioned im Domain/Username as what you obtained from whoami

Thats all buddy you are done
Cheers @Devjyoti_Bhattachary

Hi Palaniyappan,
I have created a new Machine with the name ‘CHITRA’

image

Next…i go to my ROBOT named wtfRobot

here i give the name as ‘wtfRobot’, Domain\Username - what i get from cmd-whoami , Password -my windows password and click on Update.

image

Next…i go to UiPath Robot Tray, pass the machine key copied from new Machine ‘Chitra’

image

Still when i try to connect i get the same message.

1 Like

Change the url to platform buddy
I said everything else were correct
But still there is machine name next to robot in the robot tab see buddy, its not yet attached to the robot…
Kindly add tag that machine to the robot…
@Devjyoti_Bhattachary
Cheer
@Devjyoti_Bhattachary

Aaah are you creating a floating robot or a standard robot, if its a floating robot, no need to mention the machine name, but if you are trying to use a standard machine we need to mention the machine name…
We get this option to create between these two types when the plus symbol is pressed on creating a new robot
Make your choice based on the need…if you dont wat machine you are going to execute the process, use FLOATING robots, but I would suggest here you know the machine of what to use, so create a standard machine, mention the machine name and all the needed details and try to connect buddy
You were almost done
Cheers @Devjyoti_Bhattachary

1 Like

Thanks Buddy…Thanks a Zillion…I am able to connect now after changing to Standard Robot.
image
However I still dont understand the concept/difference between Standard Robot and Floating one…but happy to get the issue resolved…will try hands on Floating Robot later sometime…Thanks for your time and advice.
cheers!!!

1 Like

No worries
Here you go the difference between standard and floating robot

Buddy If this gets resolved kindly close this topic with right comment marked as solution that could help others as well

Cheers @Devjyoti_Bhattachary

A BIG Thankyou to all for your valuable time and advises…Cheers!!!

1 Like

Fantastic
Cheers @Devjyoti_Bhattachary

Hi again,
After the successful connection of standard Robot i am trying to create a floating robot.I created a machine template, i created a floating robot, and in UiPath Robot orchestrator setting i passed the machine key of the machine template …but it didnt work. ‘robot unavailable’.

as per my understanding, we pair standard robot with standard machine and floating robot with machine template…is that correct?

Thats right

But for this

–First create the machine
–Then robot
–And then make sure that machine (your system ) is not connected to any other robots, even standard robot as one robot can be connected to only one machine
–If connected disconnect it and remove that standard machine and try using this floating machine alone amd connect ( the reason is as you have only one machine now we have to delete thay standard machine, connect the floating machine)
Cheers @Devjyoti_Bhattachary

Okay so i deleted my standard robot and standard machine.

  1. created a machine template with the name “CHITRA”
    image

image

  1. Created a floating robot
    image

  1. UiPath Robot tray - Orchestrator setting - copied the machine key from machine template

image

still getting the same status - Robot Unavailable.
where did i go wrong ?
pls advise.

Robot is not tagged to any environment Kindly check that once buddy
image
Cheers @Devjyoti_Bhattachary

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.